Wat is Sambo?

Sambo worstelen is een samengestelde stijl van worstelen met een jacket. Sambo kent zijn oorsprong in Rusland en is ontstaan uit verschillende stijlen van de vijftien republieken van de voormalige Sovjet Unie. Elke republiek had zijn eigen afzonderlijke stijl of zelfs meerdere stijlen van volksworstelen met hun eigen regels.

 

Sambo is ook gebruikt als een vorm van ‘hand-to-hand’ voorbereiding en training door het leger van de Sovjet Unie om te gebruiken in een ongewapend gevecht. Vandaag de dag wordt sambo beoefend in twee richtingen, te weten Sambo, de derde stijl van internationaal worstelen en wereldwijd populair als submissie worstelen, en Combat-Sambo, een methode van zelfverdediging met gebruik van trappen en stoten.

Sambo is een acroniem voor de Russische zin: ‘SAMozashchita Bez Oruzhiya’ of in het Nederlands: ‘Zelfverdediging Zonder Wapens’. Tot aan de officiële ingebruikneming van de term ‘SAMBO’ was de sport ook al genoemd als SAM, en later SAMOZ. De correcte, officiële, internationaal erkende Engelse naam is SAMBO.

Uniform:

SamboUniform

Een Sambo outfit bestaat uit sambofki (speciale Sambo schoenen) en een rood kurtka (speciale Sambo jas) met een rode band en rode korte broek of een blauw kurtka, band en korte broek. Jas, broek en band moeten van dezelfde kleur zijn (allemaal rood of allemaal blauw, niet gemixt). De jas moet gemaakt zijn van stevig materiaal. De mouwen moeten tot aan de polsen kunnen komen en wijd genoeg zijn om vier vingers in de mouw te kunnen steken. De jas moet goed zitten en mag niet verder dan 8 inches lager dan de band zitten. De band moet goed passend zijn rond het lichaam en moet door de bandlussen in de jas geleid worden.

Club of nationale emblemen mogen op de linkerborst bevestigd worden. De jas moet twee handvaten hebben op de schouders om vast te pakken. Een judo gi is niet hetzelfde en wordt niet toegestaan bij officiële competities. De korte broek moet strak zitten en op zijn minst een derde van de heup bedekken. Worstelpakken (rood of blauw) zijn toegestaan, maar er wordt de voorkeur gegeven aan een gewone korte broek. De schoenen dienen gemaakt te zijn van zacht leer of ander flexibel materiaal en ze moeten een zacht leren zool hebben met de naden aan de binnenkant. Rubberen zolen zijn toegestaan, maar zijn niet aan te raden in verband met de veiligheid.

sambo3

Duur van een sambo partij:

Een partij duurt bij de senioren zes minuten, vijf minuten bij de espoir en junioren en vier minuten bij de jeugd.De partij wordt gestopt waarbij de samboka’s terug naar het midden van de mat dienen te komen voor een staande herstart (alle partijen beginnen staand en nooit op de grond bij sambo) in de volgende situaties:

Samboka’s bevinden zich buiten de ring (één voet raakt de veiligheidszone in staande positie of de helft van het lichaam ligt bij een houdgreep buiten de ring;
Time-out voor EHBO of het in orde maken van de kleding;
Geen activiteit van de samboka’s op de grond;
Samboka’s waarschuwen voor illegale handelingen;
Total Victory of overgave techniek is behaald.

sambo2

Het winnen van een sambo partij:

Een partij kan op één van de volgende manieren gewonnen worden:

Total Victory (een “perfecte werptechniek” of overgave techniek)
Technische superioriteit (12 punten verschil in score)
Puntenverschil aan het eind van de partij als er geen Total Victory of Technische superioriteit heeft plaats gevonden. De samboka met de meeste punten is winnaar – geen minimum score noodzakelijk. Gelijkspel wordt beslist door een verlenging van één minuut of, als er geen winnaar is na verlenging, door de scheidsrechters.

Illegale technieken bij sambo:

De volgende technieken/handelingen zijn verboden bij het sambo:

Arm(en) op de rug draaien (hammerlock of chicken wing);
Technieken op schouder, pols, nek, vingers of tenen;
Vasthouden aan de mat of de tegenstander onder de band of in de mouw pakken;
Handelingen in het gezicht;
Draaien of drukken van het hoofd van de tegenstander;
Slaan en schoppen;
Het hoofd van de tegenstander de mat in sturen;
Staande of werpende overgave technieken;
Afpersen;
Verwurgingen of verstikkingstechnieken.

Sambo4

Kun je bij sambo de zwarte band halen…

Sommige clubs verstrekken een zwarte band aan samboka’s om blijk te geven aan persoonlijke en sportieve vooruitgang. Traditioneel is er geen banden ranking. In plaats daarvan krijgen samboka’s speciale ranking gebaseerd op hun behaalde resultaten in competities en kampioenschappen.